SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 192 >>

DEVAM: 74. Ateşte Pişen Şeyi Yemekten Dolayı Abdest Bozulmaz

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ سَهْلٍ أَبُو عِمْرَانَ الرَّمْلِيُّ حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ عَيَّاشٍ حَدَّثَنَا شُعَيْبُ بْنُ أَبِي حَمْزَةَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُنْكَدِرِ عَنْ جَابِرٍ قَالَ كَانَ آخِرَ الْأَمْرَيْنِ مِنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَرْكُ الْوُضُوءِ مِمَّا غَيَّرَتْ النَّارُ  قَالَ أَبُو دَاوُد هَذَا اخْتِصَارٌ مِنْ الْحَدِيثِ الْأَوَّلِ

 

Cabir (r.a.) şöyle demiştir; Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in iki işinden sonuncusu, ateşin değiştirdiği (pişirdiği) şeyden dolayı abdest almamasıdır.

 

Ebu Davud dedi ki: Bu bir önceki hadisin kısaltılarak yapılmış rivayetidir.

 

 

Diğer tahric: Buharî, et'ime; Müslim, hayz; Tirmizî, tahare; Nesai, tahare; ibn Mace, tahare; Muvatta, tahare; Ahmed b. Hanbel  Not: Bu kaynaklardaki hadîsler aynı konuda olmakla beraber, rivayetler farklıdır.

 

AÇIKLAMA:     Resulullah'ın iki işinden maksat, ateşte pişen bir şey yedikten sonra adest alması, sonraları ise bu sebeple abdest almayı terk etmesidir. Cumhur-u ulema bu hadise dayanarak; ateşte pişen bir şeyi yemekten dolayı abdest almanın vücubunun neshine hükmetmiştir.

 

Ancak, Beyhaki, Hadisin sonuna Ebu Davud'un yaptığı ilaveye bakarak, evvelki hükmün, bu hadisle nesh edildiğine hükmetmenin sağlam bir dayanağa sahip olmadığını söylemektedir. Zira, bu hadis, evvelki hadisin muhtasarı olursa Resulullah'ın, ateşte pişen şeyden dolayı öne abdest alması, sonra tekrar yediği halde abdest almadan namaza durması, bir mecliste olmuştur. Bununla da neshe hükmedüemez. Çünkü, ateşte pişen şeyden dolayı abdest almayı emreden hadislerin bu hadiseden sonra varid olması mümkündür. Beyhaki'nin bu mütalaalarına da İtiraz; edilerek, bu hadislerin evvelki hükmü nesh edebileceğine dair deliller de getirilmiştir. Burada bu münakaşaların nakline lüzum görmedik. Yalnız şurası muhakkaktır ki, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Ebu Bekr, Ömer, Osman, Ali, İbn Abbas Amir b. Rabia, Ubey b. Ka'b, Ebu Talha (r. anhum) dan, nakledilen tatbikat, ateşte pişen şeyi yemekten dolayı abdestin gerekmediğidir.

 

el-Baci bu konuda şunları söyler:'' Ateşte pişen şeyden dolayı abdest almaya lüzum olmadığında zamanımız uleması müttefiktir. Hılaf sahabe ve tabi-un devrinde idi. Resulullah'tan gelen "Ateşte pişen şeyden dolayı abdest alınız" mealindeki hadisin te'vilinde ashabımız (Malikiler) farklı şeyler söylemişlerdir. Bazıları, buradaki abdestten maksadın müstehap olmak üzere eli ve ağızı yıkamak olduğunu söylerken, bazıları önceleri abdest farz iken daha sonra nesh edildiğini (hükmünün kaldırıldığını) söylemişlerdir."